”Young Athletes Sports Day”

Copii din grădinițele din orașul Rezina, participanți la ”Young Athletes Sports Day” din comuna Ciorescu

Vineri, 15 septembrie, în incinta Complexului Sportiv „Futsal Arena FMF”, comuna Ciorescu, a fost desfășurat Forumul Sănătăţii Familiei ”Young Athletes Sport Day”, organizat de Special Olympics Moldova în parteneriat cu Federaţia Moldovenească de Fotbal, Centrul Municipal al Sănătăţii Publice, UNICEF Moldova. Și pentru că Consiliul raional Rezina și Asociația raională de Fotbal au o colaborare frumoasă de mulți ani cu organizatorii evenimentului, 40 de copii, însoțiți de 20 de maturi și 4 lideri, au fost invitați la această activitate. Circa 200 de copii cu vârsta de până la 8 ani, inclusiv copii cu necesitaţi speciale, au participat la activități sportive, jocuri sportive cu elemente de fotbal, ghidaţi de circa 100 de voluntari, în timp ce liderii au avut posibilitatea de a interacționa cu specialiști din domeniul dezvoltării timpurii a copiilor. Participanții au dat dovadă de spirit de echipă, au fost foarte atenți și au spus că își mai doresc o asemenea experiență.

       Evenimentul a avut drept scop promovarea incluziunii tuturor copiilor prin sport.

       În cadrul ceremoniei de deschidere, Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova, în cuvântul său de salut, a accentuat că „Sportul este incluziv – fiecare poate participa, indiferent de vârstă, sex, dizabilitate sau statut social. Nu contează cine câștigă azi – va câștiga prietenia!”

Secretarul Consiliului raional Rezina, președintele Asociației raionale de Fotbal, dl Vasile Gobjilă, a accentuat că anul acesta este deja a doua experiență la care au participat copii cu vârsta de până la 8 ani. Mereu a avut susțienerea președintelui raionului Rezina, dna Eleonora Graur. A mai accentuat că le este recunoscător tuturor directoarelor de grădiniță pentru receptivitate în legătură cu acest eveniment și speră ca raionul Rezina să participe pe viitor și la alte competiții.

       Directoarea grădiniței nr. 1 din Rezina, dna Oxana Berghii, a spus că este bucuroasă că a participat cu copii din grădinița pe care o conduce la un asemenea eveniment. Pentru copii este o motivare, deoarece s-au simțit independenți  și mai încrezuți că au parcurs un asemenea drum, în lipsa părinților. Își dorește ca pe viitor să devină o tradiție.

       Directoarea grădiniței nr. 6 din Rezina, dna Cristina Morari, a menționat că este binevenită o astfel de activitate, atât pentru copii, cât și pentru părinți.Au avut posibilitatea să comunice cu copiii cu dezabilități, ceea ce denotă o dată în plus că incluziunea într-o instituție preșcolară este binevenită.

Pe final organizatorii au premiat copiii și voluntarii participanți la ”Young Athletes Sports Day”.

       Începând cu anul 2014, peste 1000 de copii cu vârstă preşcolară, 600 de părinţi şi educatori, 30 de lideri au participat la mai multe activităţi sportive, desfăşurate în oraşele Chişinău, Străşeni, Ungheni, Taraclia, Teleneşti, Dubăsari, Criuleni, Rezina.        Forumul Sănătăţii Familiei (Family Health Forum) este o continuare a programului ”Young Athletes and Families”, implementat cu succes în diferite localităţi ale ţării graţie colaborării dintre Special Olympics Moldova şi Federaţia Moldovenească de Fotbal.

Iuliana POPA-CRUDU