OFFS

Proiect fotbalistic la Cuizăuca

În perioada 17 -21 septembrie 2018, în satul Cuizăuca din raionul Rezina se desfășoară proiectul Open Fun Football Schools Moldova(OFFS), organizat de către Federația Moldovenească de Fotbal, și câștigat de către Consiliul raional Rezina.

În acest sens, începând cu ziua de astăzi, a fost dat startul acțiunilor implementate în cadrul instituției de învățământ Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Cuizăuca, cu participarea celor 192 de copii, cu vârsta cuprinsă între 6-10 ani, din satele Cuizăuca, Pripiceni, Cinișeuți și Echimăuți. Sub îndrumarea instructurilor și antrenorilor, micuții au început să joace fotbal și să participe la diverse concursuri dictractive, cultural-sportive, cu participarea colaboratorilor Inspectoratului de Poliție Rezina, în cadrul programului special SSP (Sport-Școală-Poliție).

Cu această ocazie, au participat și: președintele raionului Rezina, Eleonora Graur , președintele Asociației raionale de Fotbal Rezina, Vasile Gobjilă, coordonatori ai proiectului CCPA/OFFS în Moldova, Svetlana Patraș și Valentin Chicu, reprezentanți ai IP Rezina, primari din localitățile participante, profesori, părinți și copii.

În mesajul de salut, președintele Eleonora Graur a accentuat că proiectul respectiv este unul dedicat copiilor, în care conducerea raionului își propune să contribuie ca ei să își petreacă timpul sănătos, interesant și atractiv. A ținut să mulțumească partenerilor, în numele  Federației Moldovenești de Fotbal care a susținut raionul Rezina să participe în cadrul proiectului, Inspectoratului General al Poliției, primarilor din localitățile sus-menționate, instructurilor. La final, le-a dorit copiilor ca, pe parcursul celor 5 zile de proiect, să acumuleze noi experiențe și multe emoții pozitive.

Primarul de Cuizăuca, Ion Țurcan a menționat că este bucuros să vadă atâția copii în localitate, dornici de cel mai practicat gen de sport- fotbalul. Crede că, evenimentul dat, va motiva generația actuală ca peste ani, să înregistreze rezultate remarcabile atât în țară, cât și peste hotare.

Coordonatorul proiectului, Svetlana Patraș  nerăbdătoare să dea startul evenimentului, le-a dorit tuturor succes.

La rându-i, gazda Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Cuizăuca, directorul Sergiu Apostol a spus că, este o onoare să aibă astăzi pe terenul de fotbal din cadrul instituției un eveniment atât de frumos care contribuie la un mod de viață sănătos.

Reprezentantul Inspectoratului de Poliție Rezina, Anatolie Popa le-a dorit succes pe parcursul celor 5 zile de eveniment în care au posibilitatea să se afirme și să promoveze modul sănătos de viață. Evenimentul a pornit cu înviorarea, apoi, toți s-au avântat în competiții sportive.

Programul special SSP (Sport-Școală-Poliție) îşi propune drept scop completarea şi îmbunătăţirea iniţiativelor şi a acţiunilor pentru copii şi tineret care se derulează separat de către poliţie, sectorul şcolar şi cluburile sportive. Iniţiativa Sport-Școală-Poliție promovează apropierea eforturilor comune la nivel local de prevenire a criminalităţii juvenile, fiind orientată spre resocializarea copiilor delicvenţi prin implicarea acestora în activităţi cultural-sportive.

Proiectul CCPA/OFFS este implementat în ţara noastră de către organizaţia neguvernamentală CCPA din Danemarca şi FMF din anul 2006, de asemenea fiind susținut de Guvernul Suediei. Principalele obiective sunt promovarea fotbalului în toate regiunile Moldovei şi acordarea unei asistenţe metodice şi tehnice asociaţiilor, cluburilor şi scolilor de fotbal.

Iuliana POPA-CRUDU